
Tävlingscyklisten Kjell Carlström tror att det finns flera orsaker till att Lance Armstrong nu erkände dopning. En av orsakerna är förmodligen den att Armstrong helt enkelt bara ville lätta sitt samvete och inte längre bedra sig själv eller dem som står honom nära, säger Carlström.
Carlström deltog i Tour de France samtidigt som Armstrong år 2005. Det året vann Armstrong tävlingen sjunde gången i rad. Det att Armstrong klarade av att vinna Tour de France sju år i rad väckte en del misstankar hos Carlström.
-Han hade kanske någon dag som var lite sämre, men han hade aldrig en katastrofal dag.
Carlström tillägger att det är ganska osannolikt att kunna vinna Touren så många gånger efter varandra. Han säger ändå att han såg upp till Armstrong som idrottsman.
-Ingen har ju ens kommit nära det som Armstrong åstadkom. och även om Armstrong var dopad så var hans prestationer mycket bra.
På frågan om hur det känns att tävla mot personer som man vet att är mer eller mindre dopade svarar Carlström att han aldrig har tänkt på det ur den synvinklen. Han säger att han alltid har koncentrerat sig mer på sig själv.
-Jag har alltid tänkt att jag vill göra så bra ifrån mig som möjligt utan att använda någonting för att sen efteråt kunna se på min karriär och veta att det faktiskt var jag som gjorde det bästa jag kunnat.
Men Carlström medger att det ibland kan vara frustrerande tävla mot andra under dagar då man själv lider och andra verkar att alltid ha en bra dag.
Carlström slutade sin aktiva karriär i december 2011 och jobbar i dag för ett internationellt stall i Schweiz. Stallet jobbar aktivt mot dopning.
-När vi söker cyklister till laget så försöker vi ta i beaktande deras mentalitet och försäkra oss om att de är rena. Men det är ju nästan omöjligt att kolla och man kan aldrig vara 100 procent säker.
Förutom det biologiska passet som enligt Carlström ger en bra indikation på möjliga förbjudna ämnen, får man en ganska bra bild av cyklisterna genom att intervjua dem om ämnet och hur de tänker om olika saker.
Carlström säger att dopningen inom cykelsporten har minskat radikalt sen 2008. Han tror att man i de flesta lag i dag insett att det inte går att fortsätta med dopning.
- I de flesta lag har man nog förstått att man inte kan hålla på med sånt som man hållit på med tidigare. Det tror jag nog att alla lag är helt överens om.