
Vi har haft en hjärnskakning per vecka i Elitserien i höst. Under 90-talet planade lyckligtvis antalet hjärnskakningar ut, men de senaste åren har det ökat igen. Det säger professorn i neurokemi Henrik Zetterberg vid Sahlgrenska akademin i Göteborg till Obs debatt. Det är nu orsaken till att de hjärnskakningar som inträffar under Elitserien i ishockey skall granskas i ett forskningsprojekt.
- Erfarenheterna från den nordamerikanska ishockeyligan NHL visar att upprepade hjärnskakningar är farliga. Många spelare har efter avslutad karriär drabbats av neurologiska symptom i form av dålig balans och skakningar. Upprepade hjärnskakningar kan också leda till humörsvängningar och depression, säger Henrik Zetterberg. Vi behöver mer kunskap om idrottsrelaterade hjärnskador.
Därför inleddes i höstas ett samarbetsprojekt mellan Sahlgrenska akademin och samtliga lag i svenska Elitserien i ishockey. Syftet med forskningsprojektet är att kartlägga när hjärnan har läkt färdigt. Det skall ske med hjälp av regelbundna blodprov. Det första skall tas senast en timme efter att spelaren drabbats av en hjärnskakning.
- Det är frågan om ett så kallat TAU-test. När en hjärnskakning sker så läcker protein från nervcellerna ut i blodet. Med ett blodprov kan man fastställa proteinhalten i blodet och därmed diagnostisera skadans art, men också med hjälp av ytterligare blodprov de närmaste 6 dagarna fastställa när spelaren igen är i spelskick, förklarar Zetterberg.
Som bäst undersöks 30 spelare med hjärnskakningar av forskarteamet. Henrik Zetterberg hoppas att man via forskningsresultaten skall kunna ge tydligare gränser för när spelaren kan bege sig ut på isen igen. Det kan ta 2-3 månader innan man är återställd från en hjärnskakning, och problemet är att många går tillbaka för tidigt. Spelaren tror själv att han är i skick och ofta trycker också lagledningen på. Då är risken för en upprepad hjärnskakning stor, menar Zetterberg.
- Efter en hjärnskakning är hjärncellerna utmattade. Man är inte riktigt i balans och har inte samma reaktionssnabbhet och kan därför inte parera lika bra. Då är risken för en upprepad hjärnskakning är stor.
Inom de närmaste veckorna är de första resultaten från undersökningen klara. Förhoppningen är inte bara att bättre kunna diagnostisera ishockeyspelare som drabbats av hjärnskakning.
- Barn faller och slår sig hela tiden. Vi hoppas kunna dra nytta av resultaten också då de får en hjärnskakning, säger Henrik Zetterberg.